Interjú Szakály Sándorral az OrientPress Hírügynökség oldalán

Az alábbiakban olvashatják azt az interjút, amely az Orient Rádióban készült a Veritas Történetkutató Intézet igazgatójával.

 

"Nem szabadna méltó emlékmű állítása nélkül lezárni a Gulág emlékévet. Ezzel tartozunk annak több százezer családnak, akik így vesztették el szeretteiket - jelentette ki Szakály Sándor. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója két éves intézményének eredményeiről és a "jobb teljesítményre sarkalló" kitüntetéséről is beszélt a Rádió Orientnek.

A Magyar Érdemrend középkeresztje díjat vehette át idén Szakály Sándor, aki amellett, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, valamint az MTA doktora, a 2014-ben alapított VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatói posztját is ellátja.

A határon túliak szolgálatában is

A határon túli magyarság érdekében tett erőfeszítéseit, valamint a történelemtudományok és történelemkutatás területén végzett munkásságát ismerte el március 15-e alkalmából Áder János köztársasági elnök Szakály Sándornak, aki bízik benne, hogy szakszerű tevékenységét értékelték a kitüntetéssel, ami az eddigieknél is jobb teljesítményre sarkallja a történészt a jövőben. Fontos küldetésének érzi, hogy segítse a külföldön élő honfitársainkat abban, hogy megmaradhasson magyarságuk, mely ügyben korábbi Duna televíziós múltja, és a Magyarok Világszövetségének elnök-jelöltsége még elkötelezettebbé tette.

A határon túli magyarság felé a VERITAS is nyit. Kinti kollégákkal közösen is terveznek különböző projekteket, ahogy felsőoktatási intézményekkel is együttműködnek, s konferenciákat is tartanak. Mivel a kutatóintézet 1867-től az Antall-kormányig tekinti át a magyar történelmet, így elengedhetetlen a hiteles kép bemutatásához, hogy foglalkozzanak a határon túli magyarsággal is – tette hozzá Szakály Sándor.

 

A VERITAS nem hazudhat

Intézetük egyébként 25 tagot számlál, köztük 17 kutatót, akik három csoportban – a dualizmust, a Horthy-korszakot, valamint az 1945 utáni éveket vizsgálva – dolgoznak. Az elmúlt két év során konferenciáik mellett négy kötetet, valamint évkönyveket és különböző egyéb kiadványokat is megjelentettek, a főigazgató pedig hangsúlyozta, hogy munkájukban – amit Deák gondolata, a „...hazudni nem szabad.” szellemében végeznek - semmiféle elvárást nem támasztott feléjük a politika. A múlt bemutatásában is arra kell törekedni, hogy elfogulatlan legyen – tette hozzá a történész.

Hogy milyen kutatási irányokat követ a VERITAS, azt az intézet vezetője és a három csoportvezető határozza meg, de egyeztetnek az egykori miniszterelnök, Boros Péter-vezette tanácsadó testülettel is. Szakály Sándor munkájának kezdetén öt évre előre tervezett, figyelembe véve a különböző aktuális évfordulókat is.

Az egyéb, hasonló szervezetekkel egyelőre vegyes a kapcsolatuk, voltak, akik a VERITAS létrehozása ellen is tiltakoztak, de akad számos olyan intézmény is, akikkel már sikerült együttműködési megállapodást kötniük, a főigazgató pedig reméli, hogy a jövőben továbbjavul a helyzet, és egyre több közös kutatást tudnak végezni más kezdeményezésekkel karöltve.

 

Épül-e Gulág emlékmű a Szabadság téren?

Az emlékévekkel kapcsolatosan a történész elmondta, hogy ezek azért fontosak, mert így nagyobb hangsúlyt kaphatnak az meghatározó történelmi események, melyekre egy éven keresztül több figyelem hárul. Kiemelte a média kulcsszerepét is: a nyomtatott sajtóban megjelenő publikációk és az elektronikus sajtóban való szereplések által szélesebb rétegekhez is el tudnak jutni. Intézete arra is törekszik, hogy az általuk megjelentetett tudományos munkák egyben olvasmányosak is legyenek, hogy minél többen forgassák azokat.

Az idei év egyik kiemelt témája a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve, ami egészen 2017. február 25-ig tart. A főigazgató - aki a Gulág Emlékbizottság tagjaként részt vesz a programok koordinálásában is - elmondta, hogy eddig az időpontig el kellene készülnie annak a Gulág emlékműnek is, melyet egyes elképzelések szerint a Szabadság téren fognak felállítani. Nagyon fontos lenne, hogy legkésőbb az eddig az időpontig megépüljön a mementó - hangsúlyozta Szakály Sándor. A történész hozzátette: nem szabadna méltó megemlékezés nélkül lezárni az emlékévet, "ezzel tartozunk annak több százezer családnak és leszármazottnak, akik így vesztették el szeretteiket"."

 

A teljes intejút meghallgathatják erre a linkre kattintva.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a málenkij robot, azaz a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka magyar elnevezése a „маленькая работа” (malenykaja rabota, azaz „kis munka”) orosz kifejezésből ered? A kényszerítő eseményeknél a szovjetek a civilek megnyugtatásaként ismételgették e kifejezést, hogy a civilek megnyugodjanak, munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség.