1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjetek Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát

Mv: 1947-ben ezen a napon, február 25-én hurcolták el a szovjetek Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt.  Az Országgyűlés 2000 júniusában nyilvánította a mai napot a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Délelőtt az Országgyűlés alelnöke azt mondta, az emléknap és az idei emlékév célja, hogy a kommunizmus tragédiája és az áldozatok emléke beépüljön a köztudatba.
Megszólaló: Adtam húsz deka plusz kenyeret, ami annak hiányzott, aki meghalt.
R: Rendhagyó történelemórákon vesznek részt a diákok a Terror Háza Múzeumban. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából keddtől péntekig csaknem 1800, elsősorban középiskolás diáknak mutatják be a kommunizmus korszakát.
Megszólaló2: Őszintén szólva ez egy kicsit megrázó is, mert nagyon át tudom érezni a sorsukat, szörnyű lenne, hogyha most is esetleg ilyesmi történne.
R: Az az intézet történészei állították össze órák anyagát, amelyeket dia- és filmvetítésekkel egészítenek ki. A fiatalok a múzeumban kiállított fotók és emléktárgyak között mécses gyújtással is tiszteleghetnek a meghurcoltak emléke előtt.
Horváthné Erdős Virág, történelemtanár. Nagyon érdekesnek találták ezt a megközelítést.  Idefelé jövet beszélgettünk arról, hogy nagyon fontos, hogy nem csak egy tanár, hanem akár több ember, több tanár nézőpontját látják egy témában, megközelítésben.
R: Február 25-ét az Országgyűlés 2000 júniusában nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjetek a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. Ma délelőtt az Országgyűlés alelnöke azt mondta, az emléknap és az idei emlékév célja, hogy a kommunizmus tragédiája és az áldozatok emléke beépüljön a köztudatba. 
Gulyás Gergely (Fidesz), alelnök: Sokan még mindig nagyon keveset tudnak arról, hogy mi történt azokkal, akiket a gulágra hurcoltak el, akit málenkij-robotra vittek el. Azt szeretnénk, ha az idei év az emlékezés éve lenne és ezáltal sokkal szélesebb társadalmi réteg számára is a visszaemlékezés az akár új információkat is tartogatva az áldozatoknak állítana emléket.
R: 2015 Magyarországon a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve.  A második világháború után mintegy hétszázezer embert deportáltak az országból és vittek málenkij-robotra. Velük akarták pótolni a Szovjetunióban a háborús veszteségek miatt kialakult munkaerőhányt. A legtöbben, mintegy háromszázezren sosem tértek haza.

Forrás: Duna TV - Déli Híradó

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a málenkij robot, azaz a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka magyar elnevezése a „маленькая работа” (malenykaja rabota, azaz „kis munka”) orosz kifejezésből ered? A kényszerítő eseményeknél a szovjetek a civilek megnyugtatásaként ismételgették e kifejezést, hogy a civilek megnyugodjanak, munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség.