Magyar támogatással épül a kanadai Gulág-emlékmű

Huszonöt millió forinttal támogatja a Gulág Emlékbizottság a kommunizmus áldozatainak emlékére a kanadai fővárosban felállítandó emlékmű megépítését - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.
A közlemény szerint a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából februárban létrehozott testület keddi budapesti ülésén Balog Zoltán tárcavezetőnek, az emlékbizottság elnökének javaslatára úgy döntött, hogy 25 millió forinttal támogatja a kommunizmus áldozatainak emlékére Ottawa központjában felállítandó emlékművet.
Az építmény azoknak állít majd emléket, akik a kommunista diktatúrákból menekültek Kanadába. A tervezett építési költség négymillió kanadai dollár (mintegy 880 millió forint), amelynek megközelítőleg 70 százalékát a kanadai kormány fedezi. A hiányzó összeget alapvetően olyanok biztosítják, akik a kommunizmus miatt hagyták el az országukat, és akiknek Kanada adott otthont. A felajánlással Magyarország az emlékhely egyik legnagyobb támogatója - emelték ki. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után Kanada 43 ezer magyar menekültet fogadott be - írták.

Forrás: MTI

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a Gulág betűszó az orosz Glavnoje upravlenyije lagerej - Táborok Főigazgatósága - kifejezés rövidítése és a sztálini Szovjetuniót behálózó munkatáborrendszert jelenti? A rendszer teljes megnevezése Главное управление исправительно-трудовых лагерей (Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej), aminek jelentése Javítómunka-táborok Főigazgatósága.