Megismertetnék a fiatalokkal is a Gulág történetét

A Szovjetunióba hurcoltak emlékéve azt is szolgálja, hogy a fiatalok megismerjék a kommunista diktatúra, a Gulág történetét - mondta Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szórakész) elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán.
Menczer Erzsébet kiemelte: több százezer magyar embert hurcoltak el a Szovjetunióba kényszermunkára vagy politikai fogolyként. Megérdemlik, hogy megemlékezzenek róluk, ez egyúttal az ország erkölcsi kötelessége - tette hozzá.
Az emlékmű és a Szovjetunióba hurcoltak emlékéve is azt szolgálja, hogy az elhurcoltak sorsa a mostani fiatalságban is tudatosuljon - mondta.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden közölte az MTI-vel, hogy 25 millió forinttal támogatja a Gulág emlékbizottság a kommunizmus áldozatainak emlékére a kanadai fővárosban felállítandó emlékmű megépítését.

Forrás: hirado.hu

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a málenkij robot, azaz a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka magyar elnevezése a „маленькая работа” (malenykaja rabota, azaz „kis munka”) orosz kifejezésből ered? A kényszerítő eseményeknél a szovjetek a civilek megnyugtatásaként ismételgették e kifejezést, hogy a civilek megnyugodjanak, munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség.