Meghosszabbított emlékév

Meghosszabbítják a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévét, és társadalmi vitát kezdeményeznek a központi emlékműről - jelentette be az emlékév szervezésével, lebonyolításával foglalkozó Gulág Emlékbizottság július 30.-i ülése után az emberi erőforrások minisztere, az emlékbizottság elnöke.
Balog Zoltán elmondta: a legutóbbi kormányülésen született döntés arról, hogy 2017. február 25-éig meghosszabbítják az eredetileg a 2015-ös esztendőre tervezett emlékévet. A megemlékezések szervezeti keretét adó testület elnöki tisztségét is betöltő miniszter megemlítette, egy évnél tovább tartottak azok az események, amelyeknek sok százezer magyar áldozata volt, ezért döntöttek úgy, hogy az eseménysorozat végpontja - a szintén a Gulág börtöneiben raboskodott - Kovács Béla kisgazda politikus elhurcolásának hetvenedik évfordulója lesz, amely egyben a kommunizmus áldozatainak emléknapja is.
Sokkal hosszabb időre fogunk tudni tervezni - jegyezte meg a miniszter, aki azt is megemlítette: az emlékév részeként az ülésen 1,4 milliárd forintos pályázati keretet hirdettek meg civil szervezetek számára. Ezzel az összeggel egyebek mellett emlékművek gondozását, konferenciák szervezését, tudományos publikációk megjelenését, egyéni sorsok dokumentálását támogatják majd.
Közölte azt is: társadalmi vitát kezdeményeznek arról, hol és milyen formában kapjanak központi emlékművet a szovjet megszállás áldozatai. Nem kérdés, hogy szükség van ilyenre - fűzte hozzá. A miniszter megjegyezte, eldöntendő például, hogy mi legyen az emlékmű felirata, ahogy az is, hogy az 1956-os áldozatok a szovjet megszállás áldozatai-e.
A civil szervezetek azt kérik tőlünk, hogy a Szabadság téren legyen egy központi emlékműve a szovjet megszállás áldozatainak - mondta el a miniszter, jelezve, néhány héten belül elindul az emlékbizottság honlapja, amely szintén fóruma lehet a minél szélesebb körű véleménynyilvánításnak.
A második világháborús évek tanulságaira vonatkozó kérdésre Balog Zoltán azt mondta, nem szabad azt hinnünk, hogy "1945-ben egy fantasztikus békével lezárult a második világháború, és eljött a béke csodálatos korszaka", hiszen "az igazságtalan, az embertelen és borzalmas háborút olyan típusú megtorlások követték, amik nem az igazságot tekintették a legfontosabb szempontnak", ez pedig - egészen 1990-ig - ártatlan embereknek okozott szenvedést.

Forrás: MTI

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a Gulág betűszó az orosz Glavnoje upravlenyije lagerej - Táborok Főigazgatósága - kifejezés rövidítése és a sztálini Szovjetuniót behálózó munkatáborrendszert jelenti? A rendszer teljes megnevezése Главное управление исправительно-трудовых лагерей (Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej), aminek jelentése Javítómunka-táborok Főigazgatósága.