Négy pályázat kapcsolódik az emlékévhez

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elnöklésével 2015. július 30-án megtartotta újabb ülését a Gulág Emlékbizottság, amely négy témakörben összesen 1,4 milliárd forint értékű civil pályázatokat hirdetett meg a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévével kapcsolatban. A tárcavezető bejelentette, hogy a kormány döntött az emlékév meghosszabbításáról 2017. február 25-ig.

Az „Elhallgatott történelem” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok célja az eddig elvégzett kutatások, illetve új kutatások eredményeinek megismertetése hazai és nemzetközi szinten. A 700 millió forint értékű pályázatok támogatják a tanulmányutakat hadifoglyok és civil elhurcoltak összegyűjtésére létrehozott gyűjtőtáborok helyszíneire, emlékhelyekre.

A „KOR-dokumentumok” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok nemzetközi, országos, helyi és nemzetiségi kiállításokat, ehhez kapcsolódó kiadványokat, valamint regionális és helytörténeti kutatások anyagának megjelenését támogatják, amelyekre 400 millió forint áll rendelkezésre.

„A mi történetünk” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások személyes történetének felkutatásában és ezek megjelentetésében nyújt segítséget többek között filmek, dokumentumok, oktatási anyagok elkészítésével. A nyertes filmek és irodalmi alkotások egy része lehetőséget kap az országos médiában való megjelenésre. A 100 millió forint értékű pályázatra magánszemélyek jelentkezhetnek.

Az „Emléktáblák kihelyezésének támogatása” című témakörhöz kapcsolódó pályázatok célja egységes emléktáblák elhelyezése minden olyan érintett településen, ahonnan áldozatokat hurcoltak el politikai fogolynak vagy kényszermunkásnak. A pályázatokra 200 millió forint áll rendelkezésre a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a magyarországi és határon túli civil szervezetek részére. A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdeti meg, amelyekre várhatóan egy hónap múlva lehet elkezdeni benyújtani a pályázatokat.

Forrás: Balog Zoltán honlapja

Balog zoltán honlapja

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a sztálini munkatáborok közül a Perm-36 néven ismert tábor működött a legtovább, egészen 1987 végéig? Az 1946-ban létesített épületegyüttest 1994-ben múzeummá alakították át.