Emlékmenet

Emlékmenetet tartottak tegnap a fővárosban a Totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyokra és kényszermunkásokra emlékezve.

Az emléknapot minden évben augusztus 23-án, az 1939. évi Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartják. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a Terror Házánál tartott beszédében azt mondta: nemzeti közmegegyezést kell kialakítani a nagy diktatúrák áldozataira történő emlékezésben, ennek lehet a jelképe a szovjet megszállás áldozatainak emléket állító központi emlékmű. A megemlékezés a Kossuth térnél folytatódott. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a hét végén bejelentette: hazánk is támogatja a tallinni nyilatkozatot, amely megteremtené a lehetőségét egy kommunista rendszerek bűneit vizsgáló különleges intézmény létrejöttének.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Forrás: Magyar Hírlap

Balog Zoltán @ emlékmenet

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a recski kényszermunkatábort nevezik a „magyar Gulágnak”? A szovjet munkatáborok mintájára szervezett táborban a bírósági ítélet nélkül idehurcolt, mintegy 1500 fogvatartottat minimális létfeltételek között dolgoztatták a kőbányában. Sztálin 1953. márciusi halála után került sor a tábor feloszlatására.