Nemzeti közmegegyezést az emlékezésben!

A Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapján emlékmenet indult 2015. augusztus 23-án kora este a Cipők a Duna-parton emlékműtől a Parlament érintésével a Terror Háza Múzeumáig.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a menet végállomásánál úgy fogalmazott, nemzeti közmegegyezést kell kialakítani a diktatúrák áldozataira történő emlékezésben, ennek lehet a jelképe a szovjet megszállás áldozatainak emléket állító központi emlékmű. Hozzáfűzte, szeretné, ha elindulna egy olyan közéleti diskurzus, amelyben megosztjuk egymással a családjaink emlékét, néven nevezzük a bűnösöket, valamint megörökítjük az áldozatok nevét és életét. A nemzeti közmegegyezés emlékműve kifejezné a közös szövetségünket. Balog Zoltán rámutatott: „nem méricskélünk, nem számolgatunk, nem rivalizálunk, nem keressük, hogy hol volt a kevesebb, vagy a több áldozat”. A miniszter kitért arra is, hogy a fiatal generációkat is fel kell vértezni a diktatúrák eszméi ellen, hiszen ők azok, akikre a szélsőséges csoportok kivetik hálójukat, és lelkesedésüket kihasználva manipulálják őket. „Mi keressük a valódi erőforrást az emlékezésben, a család tiszteletére, a hazaszeretetre, az emberszeretetre nevelésben” - tette hozzá.
A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából létrehozott Gulág Emlékbizottság által szervezett megemlékezésen több száz résztvevő tette tiszteletét, többek között Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete is.
A Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapját augusztus 23-án, az 1939. évi Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartják. A megemlékezés időpontját 2011-ben lengyel-magyar-litván kezdeményezésre fogadták el az Európai Unió igazságügyi miniszterei.
Forrás: EMET

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a málenkij robot, azaz a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka magyar elnevezése a „маленькая работа” (malenykaja rabota, azaz „kis munka”) orosz kifejezésből ered? A kényszerítő eseményeknél a szovjetek a civilek megnyugtatásaként ismételgették e kifejezést, hogy a civilek megnyugodjanak, munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség.