A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emléknapja a SZORAKESZ és a Gulág Emlékbizottság rendezésében

Nagyszabású, kegyeleti sétával egybekötött emléknapi ünnepségre került sor a SZORAKÉSZ és a Gulág Emlékbizottság szervezésében, 2015. november 21-én, szombaton, annak a többszázezer magyar áldozatnak a tiszteletére, akiket a GULAG/ GUPVI lágereibe elhurcoltak.

A megemlékezést a Derkovics Gyula Általános Iskola udvarán tartották, annál az épületnél, ahol az 1940-es évek második felében a KGB budapesti székháza és börtöne működött.

A rendezvény Menczer Erzsébet, a SZORAKESZ elnökének emlékező beszédével kezdődött, amelynek keretében a megjelentek a Recski Szövetség napokban elhunyt elnökéről, vitéz Krasznay Béláról is megemlékeztek.

Ezután a megemlékező közönség a kulturális műsor keretében meghallgatta Pregitzer Fruzsina színművész ünnepi szavalatát. Az ünnepi hangulathoz nagyban hozzájárult az Iskola énekkara is. Az ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Orbán Viktor miniszterelnök, aki beszédében hangsúlyozta: ,,Az egész nemzet nevében emlékezünk a meghurcoltakra, fejet hajtunk az elhunytak előtt, kifejezzük tiszteletünket a hazatérteknek, és vigyázunk a még élőkre.” Mint beszédében a miniszterelnök kifejtette: ,,Sokan, akik itt állnak, tudják, mennyire felemelő érzés volt először szabadon emlékezni a kommunizmus áldozataira, és mennyire felemelő érzés volt megnyitni a Terror Háza Múzeumot. És tudják, mennyire fontos most, amikor Európa támadás alatt áll, hogy a magyar fiatalok ismerjék a huszadik századi diktatúrák szellemi eltévelyedéseit, és szívükben azzal az elhatározással nőjenek fel, hogy ez ne történhessen meg soha többé.”

A beszédeket követően került sor a koszorúzásra, amelynek során az iskola udvarán található GULÁG-emlékműnél Orbán Viktor miniszterelnököt és Boross Péter miniszterelnököt követően számos emlékező rótta le kegyeletét, köztük Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Az ünnepséget követően a megjelentek a Derkovits Gyula Általános Iskolától a Terror Háza Múzeumig tartó kegyeleti sétán vettek részt a Tűzoltó Zenekar felvezetésével. A Terror Háza Múzeumnál a magyarországi német kultúrát ápoló német Braunhaxler dalkör fellépését hallhatták az emlékezők, majd Dr.Prof.habil Szakály Sándor szaktörténeti megemlékezését és Schubert, Ave Maria-ját Ötvös Csilla, a Magyar Állami Operaház énekese előadásában.


Kegyeleti séta a Derkovics Gyula Általános Iskolától a terror Háza Múzeumig.


A rendezvény befejezéséül az áldozatok emléke előtt tisztelgő záróbeszédet mondott Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki kiemelte: ,,Minél több embernek meg kell ismernie a 20. század történelmének sötét időszakait, mert így tudjuk elkerülni, hogy azok még egyszer megismétlődjenek. A 20. század erősen meggyötörte Magyarországot: lezajlott két világháború, egy békediktátum, egy eltiport forradalom és hét rendszerváltás’’ Az eseményhez kapcsolódó beszámolókat az alábbi linkeken érhetik el:
http://magyarhirlap.hu/cikk/40982/A_munkatabor_is_a_diktatura_eltevelyedese

https://www.youtube.com/watch?v=uiVl_-5Gzrs
https://www.youtube.com/watch?v=uP4JSp-LeDI
https://www.youtube.com/watch?v=-dc5hvX0Gto
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1216198425075250&set=a.101765193...
http://www.fidesz.hu/hirek/2015-11-21/ez-ne-tortenhessen-meg-soha-tobbe/

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a málenkij robot, azaz a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka magyar elnevezése a „маленькая работа” (malenykaja rabota, azaz „kis munka”) orosz kifejezésből ered? A kényszerítő eseményeknél a szovjetek a civilek megnyugtatásaként ismételgették e kifejezést, hogy a civilek megnyugodjanak, munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség.