Magyarország Kormányának megemlékezése a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emléknapján

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások november 25-i emléknapja alkalmából 2015.november 25-én reggel 8-kor megemlékezésre került sor a Gulág áldozatainak emlékkövénél, a Honvéd téren.

Az emlékműsor keretében a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese, Máthé Áron megemlékező beszédében kiemelte, ez a nap nemcsak az emlékezés, hanem a hazatérés napja is. Felidézte, 1953-ban ezen a napon tért haza 1500 politikai elítélt a Szovjetunióból. Az ünnepi beszéd után az emlékezők elhelyezték koszorúikat a Gulág emlékkövénél.

A megemlékezés 11órakor a Nyugati téren „Befagyasztott emlékezet”címen nyílt rendhagyó szabadtéri kiállítás megnyitásával folytatódott.

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Simonffy Márta, alpolgármester, és megemlékező beszédet tartott Balog Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztere.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a Gulág emlékkövénél tartott megemlékezésen

Balog Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztere a Nyugati téri kiállítás megnyitón

„Befagyasztott emlékezet” szabadtéri kiállítás

 

Kapcsolódó sajtóhírek:
http://magyarhirlap.hu/cikk/41175/Megemlekeztek_a_Szovjetunioba_hurcolt_...
http://www.neb.hu/hu/a-foldi-pokolbol-is-van-visszaut


 

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a málenkij robot, azaz a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka magyar elnevezése a „маленькая работа” (malenykaja rabota, azaz „kis munka”) orosz kifejezésből ered? A kényszerítő eseményeknél a szovjetek a civilek megnyugtatásaként ismételgették e kifejezést, hogy a civilek megnyugodjanak, munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség.