Menczer Erzsébet beszámolója a Gulágra elhurcolt áldozatok tiszteletére állított emléktábla avatásáról Komáromban

Menczer Erzsébet a GULÁG Emlékbizottság bizottsági tagja Facebook oldalán számolt be a 2016. január 12-én, a komáromi Monostori Erődben tartott megemlékezésről és emléktábla-avatásról.

„A GULAG Emlékév alkalmából a Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete újabb emléktáblát állított az áldozatok emlékére, ezúttal Komáromban, a Monostori Erődben. Dr. Molnár Attila polgármester úr köszöntője után régi katonadalok csendültek fel a Szőnyi Asszonykórus előadásában, majd Czunyiné Dr. Bertalan Judit, Komárom országgyűlési képviselője, köznevelési államtitkár asszony tartalmas, érdekfeszítő beszédét hallgattuk, ahol megemlékezett a GULAG rabtelepeire elhurcolt áldozatokról, a Donnál elesett magyar katonákról is. Gyóni Géza: Csak egy éjszakára c. versének elhangzása után beszédemben visszatekintettem a múltra, s a jelen feladataira. Megemlékeztem az áldozatokról, s az ország felelősségéről az áldozatok megbecsülése tekintetében, végül tiszteletünk és hálánk jeléül Szabó László volt egykori GULAG rabbal közösen átadtuk Dr. Molnár Attila polgármester úrnak és Kovács Károly úrnak, a Brigetio Gyógyfürdő igazgatójának a SZORAKÉSZ arany emlékplakettjét. Ezután került sor a tábla leleplezésére és megkoszorúzására, majd a Jókai teremben vendégül láttuk a megjelenteket egy közös ebédre. Köszönjük Komárom, köszönjük Polgármester Úr, hogy jó szívvel viseltettek az áldozatok és szervezetünk iránt, s, hogy kezdeményezésünket befogadtátok, s így ma közösen állíthattunk emléktáblát e gyönyörű városban!”

A SZORAKÉSZ (Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete) elnök asszonya egy videót is megosztott az eseményről, melyet az alábbi linken tekinthetnek meg:
https://www.youtube.com/watch?v=gJlcMcVGqxg

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a málenkij robot, azaz a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka magyar elnevezése a „маленькая работа” (malenykaja rabota, azaz „kis munka”) orosz kifejezésből ered? A kényszerítő eseményeknél a szovjetek a civilek megnyugtatásaként ismételgették e kifejezést, hogy a civilek megnyugodjanak, munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség.