Gulág-emlékmű épül Budapesten

"Be kell szüntetni a kettős beszédet és a kettős mércét" - a beszélgetés Menczer Erzsébettel a Magyar Fórumban jelent meg.

A Gulág Programiroda által szervezett megbeszélésen vettek részt történészek, politikusok, színművészek, építészek, közélei személyiségek az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményében január 27-én, budapesten. Menczer Erzsébet a Szorakész elnöke lapunk megkeresésére azt nyilatkozta: annyira agyonhallglatott történelmi korszakról van szó, hogy mikor végre beszélünk róla, és feltérjuk a tényekeet, megemlékezünk az áldozatokról, akkor kötelességünk olyan méltó emlékművet fölállítanunk, amellyel a társadalom nagy része egyetért.

Sokak tudatában még a rendszerváltás idején is az élt, hogy akik 1945 után a Szovjetunióban raboskodtak, azok mind a hitleri Németországgal, vagy Szálasiékkal működtek együtt. Ma is él még ilyen korcs előítélet?
 
– A kettős mérce a mai napig tetten érhető, s ezen a jelenségen sürgősen változtatni kell. Sajnos nagyon sokan vagy hiányos, vagy semmilyen ismerettel nem rendelkeznek, vagy közömbösek ezen történelmi korszak iránt. A holokauszt áldozatai emléknapjának mottója: „és meséld el fiaidnak”. Ez egy nagyon bölcs mondás, amit mindenkinek meg kéne fogadni. Nekünk is el kell mesélni azt, ami történt. Hiszen a társadalom nagyon szűk, történelem iránt érdeklődő rétege sem teljesen biztos abban, hogy tudják-e a valóságot.
 
Talán azért nem törődnek sokan a kommunizmus borzalmaival, a GULAG/GUPVI lágereiben történtekkel, mert sokan a mindennapi megélhetésükért küzdenek?
 
– Ez nem érv! Mindenkit lefoglal a mindennapos megélhetéséért való küzdelem. A 40 éves pártállambeli agymosás, majd az agyonhallgatás taktikája a rendszerváltozás után is tetten érhető volt. Leéltünk 26 évet 1990 után úgy, hogy voltak olyan szocialista kormányok, akik egy szóval sem említették, hogy miként jutott el az ország az 1956-os forradalomig. Arról alig tud valaki, hogy a forradalom és szabadságharc előtt hogyan nyomorították meg másfél millió ember életét, hogyan ítélték el őket, és miként hurcolták el magyarok százezreit az országból.
 
Kinek a felelőssége, hogy áttörjük az elhallgatás falát? Emlékmű készül vagy szobor? Mikorra lesz kész? Ki fogja elkészíteni?
Olvassa el interjúnkat a február 11-én megjelent Magyar Fórumban! Keresse az újságárusoknál!"

Forrás: itt!

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a Gulág betűszó az orosz Glavnoje upravlenyije lagerej - Táborok Főigazgatósága - kifejezés rövidítése és a sztálini Szovjetuniót behálózó munkatáborrendszert jelenti? A rendszer teljes megnevezése Главное управление исправительно-трудовых лагерей (Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej), aminek jelentése Javítómunka-táborok Főigazgatósága.