Az Uralba, az egykori Gulág helyszínekre látogat a Német Kör delegációja

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai  Nemzetiségi Köre szervezésében 12 fős delegáció indul 2016. június 24.-től július 2.-ig  az Uralba, a baskíriai Oktyabrszkijba.  A Történelmi zarándokutat a  „Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve” Emlékbizottsága támogatja. 

Az úton résztvevő történészek, kutatók mellett részt vesz olyan leszármazott is, aki ott született 1949-ben a lágerben, valamint a szintén kint született és ma is ott élő Jurij Lapsin unokahúga.

A Oktyabrszkij-i városi múzeum kiállítást szervez, valamint a résztvevőknek lehetőségük lesz találkozni a Volga menti németek helyi egyesületével is.

A volt lágerek helyszínén, illetve a temető helyén megemlékeznek a Málenkij robotra elhurcolt ártatlan polgári áldozatokról, akiket a sztálini 1944.december 16.-i 7161. számú határozat alapján hurcoltak el a Vörös Hadsereg által megszállt területekről. A delegációt elkísérik az MTVA munkatársai is.

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a sztálini munkatáborok közül a Perm-36 néven ismert tábor működött a legtovább, egészen 1987 végéig? Az 1946-ban létesített épületegyüttest 1994-ben múzeummá alakították át.