Emlékezz! Augusztus 23.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata arra bátorít mindenkit, hogy a Molotov‒Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján egy „Augusztus 23.” felirattal díszített, gyászszalagos kitűző viselésével, illetve a kitűző elektronikus verziójának internetes és közösségi oldalakon történő megosztásával emlékezzen meg a nácizmus és a sztálinizmus több millió áldozatáról. Az ESzEH kampányához idén 27 intézmény csatlakozott 10 különböző országból.

 

2008-ban az Európai Parlament nyilatkozatot fogadott el arról, hogy augusztus 23-át a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapjává jelöli ki, amelyet idén immáron hetedik alkalommal ünnepelhetünk meg. A náci Németország és a sztálini Szovjetunió között 1939. augusztus 23-án köttetett meg az az egyezmény, amely a második világháború tragédiájához és annak következményeihez – a koncentrációs táborokhoz, a Gulaghoz, a Holokauszthoz, a krematóriumokhoz és a munkatáborokhoz, majd ezt követően a hosszú éveken át tartó hidegháborúhoz és Közép-Kelet-Európa társadalmainak további elnyomásához – vezetett. A Molotov‒Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján emlékezünk meg mindazokról, akik a nácizmus és a sztálinizmus bűntetteinek következtében veszítették életüket.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH) arra bátorít mindenkit, hogy egy „Augusztus 23.” felirattal díszített, gyászszalagos kitűző viselésével, illetve a kitűző elektronikus verziójának internetes és közösségi oldalakon történő megosztásával emlékezzen meg a több millió áldozatról. Az ESzEH azt szeretné elérni, hogy ezek a gesztusok a totalitárius diktatúrák áldozatainak – mindenekelőtt a koncentrációs és megsemmisítő táborok, a szovjet Gulag és a sztálini börtönök foglyainak – millióit idézzék fel az emlékezetünkben. A kampány hosszú távú célja, hogy az európaiak tudatában augusztus 23-a a XX. századi totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjaként rögzüljön.

A kitűző mellé csatolt képeslapon, valamint a kampány grafikus anyagain szereplő áldozatok között megtalálható egy ismeretlen zsidó magyar fiú auschwitzi portréja, valamint gróf Batthyány Gyula festő – gróf Batthyány Lajos miniszterelnök dédunokájának – fényképe is, akit a II. világháború után koholt vádak alapján több évi börtönbüntetésre ítéltek. A portrék megrendítő képi dokumentumai a totalitárius diktatúráknak. 

Az ESzEH kampányához idén 27 intézmény csatlakozott 10 különböző országból. A megemlékezés szimbólumait – képeslapokat és kitűzőket – önkéntesek osztják szét Európa több nagyvárosában, köztük Budapesten. A magyarországi kampány partnerei a Gulag Emlékbizottság, a budapesti Holokauszt Emlékközpont; a Magyar Cserkészszövetség és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága. A kitűzőt bárki megrendelheti magának a www.enrs.eu/august23 internetes oldalon, ugyanitt tölthető le a kitűző elektronikus változata is.

További partnerek:

Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum (Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau); gdański Európai Szolidaritás Központ (Europejskie Centrum Solidarności); krakkói Nemzetközi Kulturális Központ (Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie); Krakkói Pedagógiai Egyetem Száműzetéseket, Kiutasításokat és Áttelepítéseket Dokumentáló Központjának Levéltára (Archiwum Centrum Dokumentacji Zsyłek, Wypędzeń i Przesiedleń Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie); Łambinowicei Hadifoglyok Központi Múzeuma (Centralne Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach); lengyelországi KARTA Központ Alapítványa (Fundacja Ośrodka KARTA); lengyelországi Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej); sztutowói Stutthof Múzeum (Muzeum Stutthof); Varsói Felkelés Múzeuma (Muzeum Powstania Warszawskiego); varsói Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma (Muzeum Historii Żydów Polskich); varsói Słowacki Intézet (Instytut Słowacki); varsói Történelemmel Való Találkozások Háza (Dom Spotkań z Historią); Állampolgári Ismeretek Iskolai Oktatásának Ausztriai Központja (Zentrum polis - Politik Lernen in der Schule); bécsi Ludwig Boltzmann Intézet (Ludwig Boltzmann Institut für Menschenrechte); Litvániai Népirtás és Ellenállás Kutatóközpont (Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro); vilniusi Népirtás Áldozatainak Múzeuma (Genocido muziejus aukų); tallinni Unitas Alapítvány (Unitas Foundation); ungvári Heszed Spira Alapítvány (Хэсэд Шпира); bukaresti Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Emigráció Emlékét Ápoló Intézet (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc); Lengyelországi Román Kulturális Intézet (Rumuński Instytut Kultury); Románia Nemzeti Levéltára (Arhivele Naţionale ale României); szlovákiai Nemzeti Emlékezet Intézete (Ústav pamäti národa); prágai Post Bellum Szervezet; prágai Totalitárius Rezsimeket Kutató Intézet (Ústav pro studium totalitních režimů); rigai Lettországi Zsidóság Múzeuma (Muzejs “Ebreji Latvijā”); rigai Lettország Megszállásának Múzeuma (Latvijas Okupācijas muzejs).

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH) egy nemzetközi vállalkozás, amelynek célja a XX. századi Európa emlékezetének megőrzése, történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra. A Hálózat tagjai: Németország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia. Megfigyelői státusszal rendelkezik Albánia, Ausztria, Csehország és Lettország. További információ: www.enrs.eu

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a Gulág betűszó az orosz Glavnoje upravlenyije lagerej - Táborok Főigazgatósága - kifejezés rövidítése és a sztálini Szovjetuniót behálózó munkatáborrendszert jelenti? A rendszer teljes megnevezése Главное управление исправительно-трудовых лагерей (Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej), aminek jelentése Javítómunka-táborok Főigazgatósága.