Rendhagyó történelemóra Baján, az Eötvös József Főiskola előadótermében

„A malenkij robot története Hajóson” címmel rendeztek rendhagyó történelemórát Baján, az Eötvös József Főiskolán a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja mintegy 100 diákjának.

Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész, muzeológus munkatársa, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának megbízott kutatója az elhurcolások okairól, körülményeiről, mikro történeti vonatkozásában pedig Hajós város esetében bekövetkezett tragédia kapcsán folytatott kutatásairól beszélt.

Hajós városból közel 600 főt vittek el kényszermunkára a Szovjetunióba, akik közül néhányan most is köztünk élnek. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága Oral History projektjének keretében elkészült interjúk közül is bemutatásra került egy-egy fejezet, amely igazolja a történeti kutatás és gyűjtés jelentőségét.

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a Gulág betűszó az orosz Glavnoje upravlenyije lagerej - Táborok Főigazgatósága - kifejezés rövidítése és a sztálini Szovjetuniót behálózó munkatáborrendszert jelenti? A rendszer teljes megnevezése Главное управление исправительно-трудовых лагерей (Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej), aminek jelentése Javítómunka-táborok Főigazgatósága.