Rendhagyó történelemóra Baján, az Eötvös József Főiskola előadótermében

„A malenkij robot története Hajóson” címmel rendeztek rendhagyó történelemórát Baján, az Eötvös József Főiskolán a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja mintegy 100 diákjának.

Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész, muzeológus munkatársa, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának megbízott kutatója az elhurcolások okairól, körülményeiről, mikro történeti vonatkozásában pedig Hajós város esetében bekövetkezett tragédia kapcsán folytatott kutatásairól beszélt.

Hajós városból közel 600 főt vittek el kényszermunkára a Szovjetunióba, akik közül néhányan most is köztünk élnek. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága Oral History projektjének keretében elkészült interjúk közül is bemutatásra került egy-egy fejezet, amely igazolja a történeti kutatás és gyűjtés jelentőségét.

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a recski kényszermunkatábort nevezik a „magyar Gulágnak”? A szovjet munkatáborok mintájára szervezett táborban a bírósági ítélet nélkül idehurcolt, mintegy 1500 fogvatartottat minimális létfeltételek között dolgoztatták a kőbányában. Sztálin 1953. márciusi halála után került sor a tábor feloszlatására.