Kisszálláson a vándorkiállítás

„Kedves, amikor láncon vittek, a porban fehér kavicsot láttam. Kedves, amikor láncon vittek, a kis kavicsról dalt dudorásztam. Kedves, amikor láncon vittek, a kis kavicsot fel nem emeltem; Kedves, amikor láncon vittek, a dalt csak magamban énekeltem." - szól az egyik GULÁG vers az 1945-től szovjet területre kényszermunkára ártatlanul elhurcoltak tragédiájáról.<--break->
A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület szervezésében, 2016 őszétől iskolákba viszik el a vándorkiállítást, amelyben a malenkij robot nemzetközi, magyarországi és kiskunhalasi vonatkozásait ismerhetik meg. Az ötödik állomáson, 2016. november 9-én a Kisszállási Sallai István Általános Iskolában nyílt meg a tárlat. Zsoldos Ildikó igazgatónő köszöntötte a kezdeményezést. A 71 éve történt tragikus eseményeket Végső István történész vázolta fel a tanároknak és a diákoknak. 
„A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve” részeként valósul meg a programsorozat. A kiállítás 2017. februárig utazik a Kiskunhalasi Járás iskoláiban.

Fotók: Pásztor Gergely

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a sztálini munkatáborok közül a Perm-36 néven ismert tábor működött a legtovább, egészen 1987 végéig? Az 1946-ban létesített épületegyüttest 1994-ben múzeummá alakították át.