GULÁG megemlékezés Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön

A csíkszeredai Főkonzulátus szervezésében december 3-án került sor a megemlékezésre a GULÁG emlékév alkalmából. A rendezvény lebonyolításában társszervezői szerepet vállalt a Hargita és a Kovászna Megyei POFOSZ.

A rendezvény a kommunizmus áldozatainak és a munkaszolgálatra elhurcoltaknak csíkszeredai emlékművénél történt megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött. Majd a Hargita Megyei POFOSZ-tagok közösen utaztak Sepsiszentgyörgyre, ahol a Kovászna Megyei POFOSZ-tagokkal együtt megemlékezéssel és koszorúzással adóztak a kommunizmus áldozatainak a „munkaszolgálatra-málenkíj robotra” elhurcolt honfitársaink emlékének.

A helyi „Terror háza” épületében megtartott konferencián Tóth-Birtalan Csaba alpolgármester köszöntője után Benkő Levente történész, dr. Kósa István a Sapientia EMTE dékánhelyettese, Szilágyi Árpád, Hargita és Török József Kovászna Megyei POFOSZ elnökök tartottak előadást.

A koszorúzást és a konferenciát a témához kapcsolódó versek és prózarészletek elmondása tették ünnepélyesebbé. A rendezvényen Csige Sándor Zoltán vezető konzul mindkét helyszínen koszorúzott, köszöntötte a megjelenteket, és levezette a konferenciát. A konferencia után fogadáson láttuk vendégül a POFOSZ tagokat és az előadókat.

Dr. Zsigmond Barna Pál
főkonzul

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a recski kényszermunkatábort nevezik a „magyar Gulágnak”? A szovjet munkatáborok mintájára szervezett táborban a bírósági ítélet nélkül idehurcolt, mintegy 1500 fogvatartottat minimális létfeltételek között dolgoztatták a kőbányában. Sztálin 1953. márciusi halála után került sor a tábor feloszlatására.