„Kis munka” – nagy idők. Rendhagyó történelemórák a málenkij robot és a Gulag-világáról

A Kecskeméti Katona József Múzeum sikeres pályázata és az intézmény szervezésében folyó elhivatott kutatómunka egyik újabb állomásához érkezett a Hajagos Csaba történész vezette stáb.

Ez alkalommal útjára indult az a nagyszabású interaktív, rendhagyó történelemóra sorozat, amely alkalmával a témában jártas közgyűjteményi szakemberek és felsőfokú oktatók közös módszertan alapján Kecskemét és Bács-Kiskun megye közel félszáz középiskolája számára nyújtanak hézagpótló ismeretátadást. Ezek egyike volt a Cifrapalota „pávás” dísztermében megtartott mintaóra, amelynek alkotó hallgatósága a Kecskeméti Szakképzési Centrumhoz tartozó Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik 10. évfolyamos osztályából került ki Jäger Erzsébet tanárnő vezetésével. A sok százezer magyarországi család életében hét évtized távolából is mély sebeket okozott történelmi tragédia fogalmai mellett a tizenéves diákok komoly érdeklődéssel fordultak pl. a kecskeméti reformátusságot ért egyéni és közösségi veszteségei, pl. a jeles Dunszt-família sorstragédiája felé.

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a Gulág betűszó az orosz Glavnoje upravlenyije lagerej - Táborok Főigazgatósága - kifejezés rövidítése és a sztálini Szovjetuniót behálózó munkatáborrendszert jelenti? A rendszer teljes megnevezése Главное управление исправительно-трудовых лагерей (Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej), aminek jelentése Javítómunka-táborok Főigazgatósága.