Meghívó a szovjet megszállás áldozatainak emlékművéról szóló, második nyilvános beszélgetésre

Időpont:
2016. január 27. szerda, 10:00 - 2016. január 27. szerda, 10:00
Esemény helyszíne:
1054 Budapest, Alkotmány utca 25., Magyary terem
Szeretettel és tisztelettel várunk mindenkit a szovjet megszállás áldozatainak emlékművéról szóló, második nyilvános beszélgetésre, 2016. január 27-én, délelőtt 10 órakor, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Magyary termébe!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2015. augusztus 23-án a Totalitárius Rendszerek Európai Emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeum előtt elmondott beszédében kifejtette, hogy a magyar kormány szeretne egy központi emlékművet állítani a szovjet megszállás áldozatainak.
A miniszter szerint ezt megelőzően van egy elvégzendő „feladat, ami talán még nehezebb, mint az áldozatokra emlékezni. Ezt úgy hívják, hogy nemzeti közmegegyezés. Szükségünk van rá, szükségünk van nemzeti közmegegyezésre. Ezért hirdettük meg, hogy szeretnénk központi emlékművet állítani a szovjet megszállás áldozatainak, de előtte szeretnénk, ha eljutnánk egy nemzeti közmegegyezésig, ha olyan vita, olyan közéleti diskurzus indulna, amelyben megosztjuk egymással az emlékeket, a családunk emlékeit, hogy néven nevezzük a bűnösöket, megörökítjük az áldozatok nevét és életét, és aztán állítunk egy méltó emlékművet, amely a nemzeti közmegegyezés jelképe lehet. Amely kifejezi a szövetségünket.”

Az első fordulóban a meghívott szakemberek egyetértettek abban, hogy egy ilyen emlékmű felállítására szükség van. Kisebb vita csak az emlékmű helyével kapcsolatban alakult ki, hisz elhangzottak érvek a Szabadság tér ellen és mellett is, valamint új helyszínek is felmerültek.
Egy társadalmi vita komoly állomása ez a nyilvános beszélgetés, ahol nem csupán a társadalmunk jeles közéleti szereplői, a kérdéskör kiemelkedő ismerői mondhatják el véleményüket, hanem a politika iránt érdeklődő polgárok is.
Ezért a második forduló vitapartnereinek kiválasztásakor törekedtünk arra, hogy a meghívott szakemberek, a közismert történészek, építészek, muzeológusok és művészettörténészek – akik az emlékmű helyéről és megjelenéséről tudnak vitatkozni – mellett a közélet egyéb területeinek ismert, népszerű szereplőit is megszólaltassuk a témában az emlékműről szóló második pódiumbeszélgetés keretében, ezzel segítve a téma iránti szélesebb körű érdeklődés felkeltését a társadalom körében.

A nyilvános beszélgetés moderátora:
Dr. Pók Attila, MTA BTK Történettudományi Intézet

Résztvevői:
Dr. Csorba László, Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
Prof. dr. Finta József, okleveles építész, címzetes egyetemi tanár
Hermann Róbert DSc, a Magyar Történelmi Társulat elnöke
Ivancsics Ilona, színművész, művészeti vezető
Id. Dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke
Prof. dr. Réthelyi Miklós, UNESCO magyar nemzeti bizottság elnöke
Stark Tamás, MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa
Szőke András, Balázs Béla-díjas filmrendező