Történelmi zarándokút Romániába a Német Kör szervezésében

Időpont:
2016. október 21. péntek, 08:00 - 2016. október 25. kedd, 20:00
Esemény helyszíne:
Kolozsvár, Jászvásár, Foksány, Brassó, Nagyszeben, Arad

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör) a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások Emlékéve tiszteletére Történelmi zarándokutakat szervez több száz fő részvételével. A romániai utat október 21-25 között külön szerelvényen tesszük meg az elhurcoltak emlékének adózva.

A történelmi zarándokút célja a Málenkij robotra hurcoltak útvonalán eljutni, és emléktáblát elhelyezni azokon az átrakó helyeken, ahonnan a keskeny nyomtávú sínekről a széles nyomtávon közlekedő vagonokba terelték át a foglyokat, és vitték tovább a Szovjetunió különböző területeire. Az úton résztvevők olyan történelmi ismeretekhez jutnak a közbeiktatott határon túli területi megállóhelyein, melyek a II. Világháború utáni történelmi múltról beszélnek: határon túli gyűjtőlágerek, leszármazottak, túlélők, emlékhelyek. Az út során számos várost, egykori helyszínt, lágert, átrakóállomást érintünk. A zarándokút elsőként Aradra látogat, majd Nagyszeben, Brassó, Lüget, Barcaföldvár, Foksány, Jászvásár és Kolozsvár következnek. Az útra háromszáz zarándokot várunk.

Az egykori átrakóállomásokon megemlékezéssel és emléktábla avatással adózunk az egykori elhurcoltak emlékének. A zarándokút során lehetősége nyílik a résztvevőknek személyesen is átélni az egykori elhurcoltak kálváriáját. Aradon és Nagyszebenben lehetőségünk lesz találkozni a helyi Német Demokratikus Fórum vezetőivel. A Brassó melletti Lügeten az elhunyt foglyok emlékművét avatjuk fel a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet kórusának kísérete mellett, továbbá részt vesznek Boriceanu polgármester és Kovács Attila Brassó megyei tanácsának alelnöke is. A foksányi egykori átrakóállomáson emléktáblát avatunk és meglátogatjuk az egykori tábor helyszínét. Jászvásáron szintén koszorúzással és emléktábla avatással adózunk az elhurcoltak emlékének. Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szervezésében egy, az erdélyi elhurcolásokról szóló konferencián a résztvevők megismerhetik a történtek történelmi hátterét, a pontos adatokat és eseményeket.

A zarándokút mindenkinek ajánlott, aki családján, rokonain keresztül érintett az elhurcoltatásban, vagy fogékony a történelemre, a közelmúlt eseményeire, aki szívesen felkeresne a valóságban is egy-egy történelmi vonatkozású helyszínt, átélve az akkori kor hangulatát.

Az út során minden helyszínen képviselteti magát a magyar, a román és a német közösség egy-egy képviselője ezzel is elősegítve a három nemzetiség békés egymás mellett élését és a közös történelmi múlt elfogadását, megismerését.