Meghívó Hajósi sajtótájékoztatóra

Időpont:
2016. szeptember 9. péntek, 11:00 - 2016. szeptember 9. péntek, 11:00
Esemény helyszíne:
Barokk Kastély, Hajós

Hajós Város Önkormányzata és a Hajósi Német Önkormányzat nevében szeretném meghívni Önöket a 2016. szeptember 9-én a hajósi Barokk Kastélyban tartandó sajtótájékoztatóra, amelynek keretében informáljuk Önöket arról, hogy milyen módon emlékezünk Hajóson a második világháború után kényszermunkára a Szovjetunióba hurcolt valamint a kitelepített svábok tragédiájára.

A hajósi önkormányzatok részt vettek a GULÁG-GUPVI emlékév alkalmából kiírt pályázatokon, amelyeken a városi Önkormányzat 8,5 millió forintot nyert vándorkiállítás, emlékkötet megszervezésére, illetve kiadására, míg a Német Nemzetiségi Önkormányzat 2 800 000 Ft-ot a emléktábla és nemzetközi tudományos konferencia megszervezésére, rendhagyó történelemórák megtartására.  Az emlékév keretében, Hajagos Csaba történész muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának megbízott tudományos kutatója interjúkat is készített a hajósi túlélőkkel, amelyek olvashatóak is lesznek a Bereznai Zsuzsanna – Hajagos Csaba – Schőn Mária szerzők által írt és szerkesztett „A hajósi sváb parasztság története 1938–54 között” című két kötetes munkában. A kutatások eredményeit tartalmazó könyv várhatóan 2016 novemberében jelenik meg. A sajtótájékoztatón mindezen rendezvényekről részletesen tájékoztatást adunk.

Szeptember 9-én még egy – a sajtó figyelmére érdemes – eseményre is sor kerül Hajóson. Ezen a napon érkezik a városba az Országos Német Önkormányzat által országos vándorútra bocsátott „batyu”, amely a magyarországi németek kitelepítésére emlékeztet. A „Wanderbündel” kapcsán a hajósi Szent Imre Általános Iskola tanárai és diákjai egy projekt keretében idézik fel a szomorú történelmi eseményeket.

A sajtó képviselőit tisztelettel meghívjuk a 11.00 órakor kezdődő sajtótájékoztatóra, és az azt követő büfére!

Kérem, jelezzék levélben, vagy a hajoscher.minderheit@gmail.com email címen, hogy részt tudnak-e venni a sajtótájékoztatón!

Üdvözlettel:

 

Estókné Szalczer Erzsébet                                                     Mayer Edina

Hajós Város Polgármestere                          a Hajósi Német Önkormányzat Elnöke