Megjelent az Irodalmi Magazin GULAG-száma

Az Irodalmi Magazin új száma a magyar vonatkozásaiban is vizsgálható Gulag, illetve a 20. századi magyar száműzetések hosszú évtizedeken át elhallgatott vagy csak töredékesen elmesélt történeteit idézi fel. Középpontjában az egyéni és közösségi szinten egyaránt értelmezhető emberi szenvedés problémaköre áll.

Forrás: magyarnaplo.hu

„Angyalcsináló” gyárak – kisgyerekek a szovjet börtönökben

Ahogy a szerelem, a szex, az erőszak és a prostitúció, úgy a várandósság és a gyermekszülés is része volt a táborokban zajló életnek. A bányák, az építkezések helyszínei, a fakitermelő brigádok, a magánzárkák, a barakkok és a marhavagonok mellett léteztek a Gulag kíméletlen világában olyan részlegek is, amelyek az anyáknak és gyermekeiknek voltak fenntartva.

Forrás: csaladhalo.hu

Oldalak

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a Gulág betűszó az orosz Glavnoje upravlenyije lagerej - Táborok Főigazgatósága - kifejezés rövidítése és a sztálini Szovjetuniót behálózó munkatáborrendszert jelenti? A rendszer teljes megnevezése Главное управление исправительно-трудовых лагерей (Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej), aminek jelentése Javítómunka-táborok Főigazgatósága.