Tájékoztató pályázati felhívásokról

 

A kormány a 2015-2017-es évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének alkalmából négy pályázati kiírást jelentetett meg a Gulág Emlékbizottság 2016. július 15-én.

A pályázati kiírások az alábbi témakörökhöz kapcsolódnak:


Az „Elhallgatott történelem” (GUL-16-A) című témakörhöz kapcsolódó pályázatok célja az eddig elvégzett kutatások, illetve új kutatások eredményeinek megismertetése hazai és nemzetközi szinten. A pályázatok támogatják a történészek szakmai továbbképzését, regionális és helytörténeti kutatásokat, tanulmányutakat hadifoglyok és civil elhurcoltak összegyűjtésére létrehozott gyűjtőtáborok helyszíneire, emlékhelyekre. A pályázatok támogatására felhasználható keretösszeg 515 millió Forint.

A „KOR-dokumentumok” (GUL-16-B) című témakörhöz kapcsolódó pályázatok kiállításokat, vándorkiállításokat, tanulmányköteteket, regionális és helytörténeti kutatások anyagának megjelenését támogatják. A pályázatok támogatására felhasználható keretösszeg 295 millió Forint.

„A mi történetünk” (GUL-16-C) című témakörhöz kapcsolódó pályázatok a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások személyes történetének felkutatásában és ezek megjelentetésében nyújtanak segítséget többek között kisfilmek, dokumentumfilmek, egyéni visszaemlékezések kiadványai, oktatási anyagok elkészítésével. A nyertes kisfilmek, irodalmi alkotások egy része lehetőséget kap az országos médiában való megjelenésre. A pályázatra magánszemélyek jelentkezhetnek. A pályázatok támogatására felhasználható keretösszeg 70 millió Forint.

Az „Emléktáblák és emlékművek kihelyezésének támogatása” (GUL-16-D) című témakörhöz kapcsolódó pályázatok célja egységes emléktáblák, illetve emlékművek elhelyezése minden olyan érintett településen, ahonnan áldozatokat hurcoltak el politikai fogolyként, vagy kényszermunkára. A pályázatokra a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a magyarországi és határon túli civil szervezetek pályázhatnak. A pályázatok támogatására felhasználható keretösszeg 145 millió Forint.

A pályázatok elbírálása szakaszosan történik. A beadási határidőkről és a pályázati kiírás részletei felől az EMET honlapján tájékozódhat.

AZ UTOLSÓ PÁLYÁZÁSI KÖR HATÁRIDEJE 2016. SZEPTEMBER 15.!

 

Pályázati ügyfélszolgálat: 06 (1) 795 25 00

Ügyfélszolgálati idő:
Hétfő-péntek: 8:00-12:00
kedd-csütörtök 12:00-14:00
szerda 8:00-16:00