Augusztus 23-i emlékséta

Időpont:
2016. augusztus 23. kedd, 18:00 - 2016. augusztus 23. kedd, 18:00
Esemény helyszíne:
Budapest, "Cipők a Duna parton" emlékmű - Kossuth tér - Terror Háza Múzeum

A Totalitárius Diktatúrák Európai Emléknapján az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő emléksétát szervez Budapest belvárosában.

Az Emléknap magyar-lengyel-litván kezdeményezésre az EU-országok igazságügyi minisztereinek 2011. júniusi luxembourgi tanácskozásán lett hivatalossá téve. Rendezvényünk célja a kommunizmus és a nácizmus áldozataira, kiemelten a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyokra és kényszermunkásokra való közös emlékezés. A két diktatúrának szerte a világon voltak áldozatai, ezért az emlékséta jó alkalmat kínálhat arra, hogy lerójuk előttük kegyeletünket.

Az emlékmenet a „Cipők a Duna-parton” emlékműtől indul és a Parlament érintésével a Terror Háza Múzeumig tart. Az útvonal hozzávetőleges hossza 2-2,2 km. A menet várhatóan 30-45 perc alatt ér a Terror Háza Múzeum épületéig.

A megemlékezés helyszíne a Terror Háza Múzeum előtti tér, ahol Szájer József Európa parlamenti képviselő mond köszöntő beszédet. Az Emléknapon részt vesznek az áldozatok hozzátartozói, protokoll vendégek és a nagykövetségek képviselői, valamint az emlékezők és érdeklődők.

Kérjük, hogy részvételi szándékukról a gulag@emet.gov.hu e-mail címen vagy a 06 (1) 882 6892-es telefonszámon szíveskedjenek visszajelezni.