A háború áldozataira is emlékeztek a diákok

A település általános iskolája is bekapcsolódott a Gulag-emlékév programsorozatába.

MAGYARHOMOROG. Az iskola 7–8. osztályos tanulói a Szovjetunióba elhurcolt kényszermunkások és hadifogságba esett helyi lakosok nyomait kutatták. Így tudták meg, hogy 1945-ben lakóhelyükről is vittek el embereket kényszermunkára. Róluk szereztek ismereteket gyűjtésükkel, majd megemlékezést tartottak.

Az „elhallgatott történelem” című előadásban a 7–8. osztályosok, valamint a Gulag táborokban érintettek leszármazottainak a Bihari Múzeum múzeumpedagógusa, Csarkó Imre tartott rendhagyó történelemórát.

Ezt követően nagyszabású akadályversenyre is sor került, melyen 12 csapat, 49 fővel vett részt. Az egyes állomásokon a hadifogolyként elhunytak hozzátartozói várták a csapatokat. A versenyt a Farkas Ágnes, Harsányi Petra és Pápa Evelin alkotta hetedik osztályos lánycsapat nyerte. Az akadályverseny után a versenyzők közösen megkoszorúzták a település II. világháborús emlékművét. A Gulag-emlékév zárásaként az akadályverseny helyezettjei és a személyesen érintett felnőttek egy szerencsi kiránduláson vesznek részt.

Forrás: HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ