Jövő héten kezdődik "a magyar szabadság éve"

ÖTVENHAT HŐSEIRE ÉS A KOMMUNIZMUS, A GULÁG ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZIK AZ ORSZÁG - Baranyai Gábor írása.

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva egy éven át tartó eseménysorozat veszi kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a magyarok gulágra történő elhurcolására emlékezve. Az ’56-os emlékév és gulágemlékév programjai kiállításokkal, megemlékezésekkel, tudományos előadásokkal állítanak emléket a megalázott, meggyilkolt millióknak. A magyar szabadság évében a hagyományosnak számító rendezvények mellett különleges számítógépes alkalmazással, három dimenzióban is megidézik a kommunista diktatúra recski munkatáborát.

Számos programmal emlékeznek meg hamarosan országszerte a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról. Február 25-én a fővárosi központi ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára mond beszédet Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt egykori, 1947. február 25-én a szovjet megszállók által elhurcolt főtitkárának szobránál. Kommunista bűnlajstrom címmel szabadtéri kiállítás tekinthető meg február 25-től március 4-ig az Olimpia parkban. A vidéki ünnepségek fő helyszíne Békéssámson lesz, ahol tavaly nyílt meg a Szabadság Háza, amely az antikommunista ellenállást mutatja be. A megemlékezésen Áder János köztársasági elnök mond beszédet.

Február 24-én a Gulágon Elpusztultak Emlékének Megőrzésére Alapítvány rója le kegyeletét a Honvéd téren álló Gulág-rabok emlékművénél. Szintén jövő hét szerdán, 12.30-kor Lágerjárat néven nyílik utazó vagonkiállítás a Nyugati pályaudvaron a Magyarországi Németek Pécs-baranyai Nemzetiségi Körének szervezésében. Ismeretes: a második világháborút követően több mint 600 ezer honfitársunkat deportálták szovjet koncentrációs és kényszermunkatáborokba. A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve 2017. február 25-ig tart. Ennek jegyében a Veritas Történetkutató Intézet kétnapos konferenciát tart a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban február 25–26-án. A Kárpát-medencei tragédiáink 1944–1953 című tudományos ülést az első nap Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója elnökli, többek között felszólal Boross Péter volt miniszterelnök. A második ülésnapot Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke vezeti, a zárszót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mondja. Lényegében az emléknaphoz kötődően indul az ’56-os emlékév. A Terror Háza Múzeum 1956 – A szabadságért és függetlenségért címen központi kiállítást készít, amelyet február 23-án az Andrássy út 60.-ban mutatnak be, majd vándorkiállítás formájában jut el számos hazai és külföldi helyszínre.

Jövő júniusig számos, különböző célcsoportoknak szóló eseménysorozatot tervez a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve kapcsán, amelynek mottója: „A magyar szabadság éve” – jelezte Rétvári Bence a minap. Az Emmi parlamenti államtitkára elmondta: programokat hirdetnek települési, intézményi, valamint civil kezdeményezések támogatására. Úgynevezett „büszkeségpontok” is létesülhetnek, amelyek „az antikommunista ellenállás előtti főhajtás jegyében emelik magasba 1956 hőseit”.

 

Forrás: Magyar Idők, az eredeti cikket megtekinthetik itt.

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a málenkij robot, azaz a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka magyar elnevezése a „маленькая работа” (malenykaja rabota, azaz „kis munka”) orosz kifejezésből ered? A kényszerítő eseményeknél a szovjetek a civilek megnyugtatásaként ismételgették e kifejezést, hogy a civilek megnyugodjanak, munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség.