Vándorkiállítás Kelebián

"1945. január havában eljöttek értem, hogy menjek a községházára segíteni, dolgozni. Egy félóra múlva közölték, hogy 2 hétre megyünk cukorrépát ásni, üzenjünk haza, hozzanak 2 hétre ennivalót, dunnát, párnát, ruhaneműt, meleg holmit, jó lesz egy kis élelem az útra. Hát erre teljes felháborodás volt. Fél óra múlva a szegény édesanyám 3 zsák holmival megjelent az ajtó előtt, de már csak a vasrácson át tudtunk beszélgetni, egymáshoz sem engedtek. Úgy bántak velünk, mintha valami bűnözők lettünk volna." - szól az egyik visszaemlékezés az elhurcoltak tragédiájáról.

2016 őszétől iskolákba viszik el a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület szervezésében, vándorkiállítást, amelyben a malenkij robot nemzetközi, magyarországi és kiskunhalasi vonatkozásait ismerhetik meg. A harmadik állomáson, 2016. október 17-én, délelőtt a kelebiai Farkas László Általános Iskolában nyílt meg a tárlat. Kovács Márta, a Sántha Márta Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója és Fodor Betty iskolaigazgató köszöntötte a kezdeményezést. Végső István helytörténész nyitotta meg a kiállítást, amit ezt követően az oktatási intézmény diákjai és tanárai tekintettek meg.

„A programsorozat a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve” részeként valósul meg. A vándorkiállítás 2017 februárjáig utazik a Kiskunhalasi Járásban.

Tudta-e…

Tudta-e, hogy a málenkij robot, azaz a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka magyar elnevezése a „маленькая работа” (malenykaja rabota, azaz „kis munka”) orosz kifejezésből ered? A kényszerítő eseményeknél a szovjetek a civilek megnyugtatásaként ismételgették e kifejezést, hogy a civilek megnyugodjanak, munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség.